menu Naslovna chevron_right
ZanimljivostiZdravlje

Utvrđeno koja je najružnija boja na svijetu

Urednik | 8. Juna 2016.

Posle detaljnih istraživanja i analiza tržišta, utvrđeno je da najviše negativnih reakcija kod ljudi izaziva nijansa ʼ448Cʼ, poznata i kao ʼblatnjavo- braonʼ boja. Boja koja je ispitanike asocirala na prljavštinu, pa i na smrt, koristi se na specifičan način u kampanji protiv pušenja.

Tim stručnjaka proveo je tri mjeseca pokušavajući da utvrdi koja je to „najružnija boja na svijetu”. Najviše negativnih reakcija izazvala je nijansa ʼ448Cʼ, poznata i kao ‒ ʼblatnjavo-braonʼ boja spektra “panton”.

cigareteIstraživači su „namirisali” potencijal te nijanse, jer je ispitanike asocirala na prljavštinu, pa čak i smrt.

Stručnjaci su se upustili u takvo istraživanje jer vjeruju da upravo ružne i sumorne boje mogu na svoj način umanjiti prodaju cigareta.

Godine 2012, australijske vlasti angažovale su stručnjake kompanije „GfK Blu mun” da dizajniraju novo pakovanje koje će odvratiti ljude od kupovine duvana. To su bili počeci korišćenja hladnih i neprivlačnih boja „za više ciljeve”.

Više od hiljadu pušača je, u periodu od tri meseca, učestvovalo u sedam studija, a cilj je bio ‒ ustanoviti najružniju boju . Tako je blatnjava ʼopak kušeʼ (opaque couché) odnijela pobjedu.

cistabojaPušačima se takođe nisu dopale: senf-boja, limeta-zelena, bež, bijela i tamnosiva. Maslinasta boja je takođe bila neprivlačna pušačima, ali je ipak „skinuta sa liste ružnih” u završnoj fazi ispitivanja ‒ kao suviše „otmena boja”.

Poslije tri mjeseca, nijansa ʼ448Cʼ izabrana je kao najbolja za „odbijanje” pušača, pa je tako počela da se koristi za ambalažu cigareta širom Australije.

I sada, nakon što je novo demotivišuće pakovanje pokazalo prve uspjehe u suzbijanju prodaje cigareta na „najudaljenijem kontinentu”, u Velikoj Britaniji, Irskoj i Francuskoj, kreirali su vrlo jednostavnu, vizuelno nezanimljivu ambalažu za duvan, koja u prvi plan stavlja – pogađate ‒ upravo nijansu ʼ448Cʼ.

Kažu da je ljepota u oku posmatrača, a posmatrači su (bar oni koji puše), iznenađujuće složni ‒ „blatnjave” nijanse „gase” čak i strast za duvanom.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset