menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Uzeo mito od 5.000 maraka i lažirao nalaz!

Urednik | 23. Februara 2016.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv sudskog vještaka doktora Alije Sutovića zbog primanja mita.

Naime, on je optužen da je za neuropsihijatrijsko vještačenje i lažan nalaz u jednom krivičnom predmetu iz 2006. godine, gdje se sudilo za slučaj ubistva, uzeo mito u iznosu od 5.000 maraka. Optužnica protiv Sutovića je poslana Općinskom sudu u Tuzli na potvrđivanje. Treba napomenuti i to da je Sutović za ista krivična djela više puta prijavljivan Kantonalnom tužilaštvu.

Njegovo vještačenje bilo je presudno u procesu koji je vođen protiv Amira Kovačevića, vlasnika kompanije “AKM” koji je bio optužen za ubistvo Kristijana Botića. Sutovićevo vještačenje je bilo presudno da Vrhovni sud Federacije oslobodi Kovačevića, piše federalna.ba

Podsjetimo, prva optužnica za lažne nalaze na području TK podignuta je 2011 god. protiv direktora Klinike za očne bolesti Umiverzitetsko-kliničkog centra Tuzla Vahida Jusufovića zbog nezakonitog davanja ljekarskih nalaza ratnim vojnim invalidima. Pod istragom je zbog davanja lažnih ljekarskih nalaza tada se takođe našao i doktor Muris Tanović.

Osim njega, pod istragom je bio i doktor Kemal Sulejmanović. A istražni organi pratili su i rad doktora Emira Tupkovića, neuropsihijatara Doma zdravlja Tuzla. Zanimljivo je, međutim, napomenuti da tada nije bilo istrage protiv doktora Alije Sutovića, koji je također bio prijavljen zbog davanja lažnih nalaza. Umjesto njega osuđen je Nedžad Bjesović, koji je krivotvoreći Sutovićeve dokumente, stekao pravo na invalidninu. Bjesović je kažnjen novčano, sa 2.000 maraka uz plaćanje sudskih troškova. Zahvaljujući lažnim nalazima, godinama je primao invalidninu. Šteta koju je nanio poreskim obveznicima mnogo je veća od kazne koju je uplatio u budžet.

O.D. Bet radio / federalna.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset