menu Naslovna chevron_right
BiH

Vakcinacija, pranje ruku i provjetravanje prostorija glavna oružja protiv gripe

Urednik | 5. Februara 2016.

Gripa, čiji je prvi val došao na područje naše zemlje u novembru prošle godine, svoj drugi val bi trebala imati u ovom mjesecu, kada se očekuje povećan broj oboljelih. U razgovoru za Klix.ba načelnica Epidemiološke službe Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici Fatima Bašić je kazala kako je najbitnija primarna zaštita.

Bašić je istakla kako su građani Bosne i Hercegovine svake godine izloženi sezonskim gripama te da javne zdravstvene ustanove redovno izdaju preporuke o ponašanju i načinu samozaštite.

U Bosni i Hercegovini su u protekla četiri dana zabilježena dva smrtna slučaja usljed virusa AH1N1, a posebna pažnja bh. javnosti je usmjerena upravo na tog uzročnika. Međutim, Bašić kaže kako je taj problem potrebno gledati u širem pogledu.

“Virus svinjske gripe ne postoji, to više nije svinjska gripa, taj virus je krenuo sa svinje pa je dobio taj naziv, kasnije je imao naziv nova gripa, a sada je sezonska gripa kao i drugi tipovi. Drugi tip je H3N2 i tip B. Tip AH1N1 cirkulira već nekoliko godina na našim područjima i on nema neku posebnu tipičnu sliku koja je različita od drugih tipova koje izazivaju drugi virusi”, kazala je Bašić.

“Virus AH1N1 nije moguće predvidjeti niti spriječiti, a u najosjetljivije grupe spadaju one osobe koje imaju druge hronične bolesti kao što su kardiovaskularne, dijabetes, bubrežne i plućne bolesti kao i respiratorne probleme”.

Na području Zeničko-dobojskog kantona nije proglašena epidemija gripe jer ne postoji enorman porast oboljenja. Do kraja januara 2015. godine 2.327 osoba je zatražilo medicinsku pomoć.

Naša sagovornica je kazala kako je u zaštiti od bilo koje gripe, virusnih infekcija i drugih oboljenja najbitnija primarna zaštita, imunizacija, kroz vakcinaciju koja se svake godine sprovodi u zdravstvenim ustanovama.

“Svake godine se pripreme vakcine koje mogu odgovoriti virusima u ovim valovima, ali sada je kasno, s obzirom na to da je potrebno vrijeme da ona djeluje. Sve ostale mjere su mjere samozaštite, gdje je potrebno usvojiti određena ponašanja i misliti kako se svako od nas može zaštiti od infekcije. Veoma je bitno što češće prati ruke, držati distancu od najmanje jednog metra od osobe koja je bolesna, izbjegavati kašljanje i kihanje bez zaštite na ustima ili u ruku, kao i ono što je danas mnogo izraženo koristiti isti escajg ili piti iz iste čaše”, poručila je Bašić.

Građanima Bosne i Hercegovine se još poručuje i da smanje boravak na otvorenom dok vremenska prognoza ne bude stabilnija, da smanje kretanje u malim, zagušljivim i toplim prostorijama, da redovno provjetravaju svoje domove te da izbjegavaju posjete bolnicama za vrijeme povećanih virusnih infekcija u zraku.

(Bet radio/Izvor:Klix)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset