menu Naslovna chevron_right
Regija i SvijetVijesti

Veliki zemljotres na Tajvanu rušio zgrade, ima mrtvih, u toku potraga za preživjelima…..

Urednik | 6. Februara 2016.

Snažan zemljotres magnitude 6.4 pogodio je jutros rano grad Tainan na jugu Tajvana te je izazvao rušenje više objekata pri čemu je, po dosadašnjim podacima, poginulo je sedam osoba.

Prema saopćenju Američkog geološkog instituta, potres se dogodio na dubini od 10 kilometara, s epicentrom 39 kilometara sjeveroistočno od drugog po veličini grada u zemlji, Kaohsiunga. Tajvanski središnji meteorološki ured saopćio je da su zabilježena još najmanje tri podrhtavanja tla magnitude 3.8 ili veće.

U zemljotresu je došlo do rušenja jedne stambene zgrade, 17-spratnice, te više drugih objekata. Prema dosad objavljenim podacima spasioci su uspjeli iz zgrade izvući 123 osobe, no troje ljudi prevezenih u bolnicu je, prema za sada neslužbenim informacijama, podleglo povredama. Procjenjuje se da je u zgradi bilo 60 domaćinstava te da bi moglo biti riječ o ukupno 240 osoba.

Ukupno je povrijeđeno najmanje 155 osoba, a na cijelom su području angažirane sve raspoložive službe koje rade na spašavanju ljudi. Na fotografijama iz Tainana vidi se niz većiih objekata koji su se uslijed snažnog podrhtavanja opasno nagnuli i prijeti im urušavanje.

Inače, Tainan je grad od blizu 2 miliona ljudi. Tajvan leži na seizmički aktivnom “Pacifičkom vatrenom prstenu” i godine 1999. pogodio ga je potres magnitude 7.7 u kojemu je poginulo 2.400 ljudi.

 

(Bet radio)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset