menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Vijeće ministara BiH o Koordinacionom tijelu za borbu protiv terorizma

Urednik | 14. Jula 2016.

Vijeće ministara BiH razmatrat će na današnjoj sjednici Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, te Prijedlog odluke o formiranju radne grupe za izradu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2017. – 2020. godina.

Vlada Republike Srpske odbacila je ranije ovaj prijedlog odluke i zatražila od ministara iz Republike Srpske u Vijeću ministara da ne podrže ovaj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.

Vlada Republike Srpske je ocijenila kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja koordinacionog tijela, te smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost ovog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u sigurnosnoj oblasti u BiH.

Iz Vlade Republike Srpske ističu da bi uspostavljanje koordinacionog tijela dovelo do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i sigurnosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Vijeće ministara trebalo bi da razmatra i Prijedlog odluke o formiranju radne grupe za izradu strategije za borbu protiv organizovanog kriminala za period 2017. – 2020. godina.

Pred ministrima će se naći informacija u vezi sa realizacijom obaveza BiH sa Samita u Parizu, u oblasti transporta.

Bit će riječi i o informaciji o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u vezi sa sajber sigurnošću.

Ministri će razmotriti informaciju o procjenama i mogućnostima BiH o pitanju izbjegličke krize u regionu i Evropskoj uniji (izvori i načini finansiranja zdravstvene zaštite izbjeglica).

Na dnevnom redu će biti i Prijedlog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova. Bit će razgovarano i o Prijedlogu odluke o određivanju međunarodnih graničnih prelaza na kojima mogu biti izdavane vize.

(BHRT)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset