menu Naslovna chevron_right
Tuzlanski kantonVijesti

Vlada TK: 780.000 KM za nabavku opreme u domovima zdravlja u TK

Urednik | 22. Novembra 2022.

Vlada Tuzlanskg kantona je u utorak  dala saglasnost na Program raspodjele sredstava za nabavku opreme javnim zdravstvenim ustanovama domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona. Ovim Programom utvrđen je način i postupak raspodjele sredstava domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona u ukupnom iznosu od 780.000,00 KM na ime nabavke opreme za potrebe domova zdravlja, sa ciljem povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranicima. Prema Programu, svaki od 13 domova zdravlja na području Kantona dobit će po 60.000 KM za nabavku opreme koju su sami domovi zdravlja izrazili prioritet nabavke. Iako su osnivači domova zdravlja gradovi i općine, te je njihova primarna zadaća nabavka osnovnih sredstava za rad ovih ustanova, ovim programom Vlada Tuzlanskog kantona nastoji učestvovati u stvaranju uslova za pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite stanovništvu na području Tuzlanskog kantona, putem jednakog tretmana za sve domove zdravlja.

Ostale odluke

Vlada je donijela Odluku o sufinansiranju izmirenja obaveza i nabavke laboratorijskog potrošnog materijala i reagenasa Javnoj ustanovi „Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona“ Tuzla. Ovim je odobreno 110.000,00 KM za sufinansiranje izmirenja obaveza i nabavke laboratorijskog potrošnog materijala i reagenasa, kako je to i najavljeno prilikom donošenja nedavnih Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Vlada je  usvojila Obračun sredstava u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Na  sjednici Vlada je, donijela odluku o kupovini robe za robne rezerve. Radi se o određenoj količini tjestenine. Također, Vlada je dala ovlaštenje Kantonalnoj direkciji za robne rezerve da JZU UKC Tuzla dodijeli jednokratnu pomoć iz robnih rezervi i tu u smislu prehrambenih namirnica, dezinfekcijskih sredstava i kompleta prve pomoći.

S obzirom da je okončana konkursna procedura, Vlada je danas donijela Rješenje o stupanju na dužnost i utvrđivanju probnog rada, čime od 28. novembra Muamer Šljivić, diplomirani pravnik, preuzima dužnost Sekretara Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, a po polaganju zakletve vjernosti pred premijerom Kantona kako to predviđa Zakon o državnoj službi u TK. Ovim Rješenjem utvrđen je period probnog rada u trajanju od šest mjeseci, a Ministar pravosuđa i uprave u Vladi Tuzlanskog kantona određuje se za supervizora koji će na kraju probnog perioda Vladi Tuzlanskog kantona dati prijedlog ocjene.

U okviru kadrovskih pitanja data je  prethodnu saglasnost na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Omera Zulića za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona, do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže na period do šest mjeseci. Također, shodno Odluci Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju, data je i prethodna saglasnost za imenovanje Elmedine Hajdarbegović na mjesto vršioca direktora Aagencije na period najduže tri mjeseca. Osim navedenog doneseno je više rješenja  o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset