menu Naslovna chevron_right
IzdvojenoVijesti

“Vojislav Šešelj je slobodan čovjek”

Urednik | 31. Marta 2016.

Predsjedavajući sudija Pretresnog vijeća Jean-Claude Antonetti saopćio je da Tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza ni po jednoj od devet tačaka optužnice i izricanje presude je zaključio riječima: “Vojislav Šešelj je slobodan čovjek”.

Vijeće je saopćilo da Šešelj nije kriv za progon, ubistvo, mučenje, deportaciju, pustošenje i razaranje gradova, razaranje religioznih objekata, pljačku javne i privatne imovine.

Nema veze između govora i zločina počinjenih 1992. u Mostaru, Zvorniku i Sarajevu – saopćio je Antonetti.

Vijeće je prihvatilo da širenje ideologije nije zločinačko, ali da treba analizirati uticaj Šešeljevih govora na ljude.

Također, Vijeće navodi govor održan na putu za Vukovar 1991. godine, kada je Šešelj rekao: “Čitav taj prostor će uskoro biti očišćen od ustaša” i da “Nijedan ustaša ne smije živ izaći iz Vukovara; ustaše predajte se, nema više potrebe da ginete”.

Vijeće pominje i govor u kojem je Šešelj pozvao četnike da se osvete “balijama” 1992. godine u Malom Zvorniku, kao i govor održan u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine da “Hrvatima nema mjesta u Hrtkovcima”.

On zaista jeste održao govor u Vukovaru i na putu za Vukovar, ali je moguće da su ti govori bili upućeni dizanju morala kod njegovih partijskih drugova – rekao je Antonetti, prenosi Dnevni avaz.

 

 

 

(A,H)

 

 

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play