menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

VOZAČI, OPREZ! Postavlja se 16 novih radara na području Tuzlanskog kantona

Urednik | 2. Augusta 2016.

Ministarstvo  unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krenulo je s realizacijom projekta ‘Uspostava sistema fiksnih radara’ na području Tuzlanskog kantona.

Vrijednost projekta je blizu 2 miliona KM, a predviđeno je da pored postojećeg stacioniranog radara u Tuzli bude postavljeno još 8 stacioniranih radara i 8 pokretnih kućišta na 16 lokacija u Tuzlanskom kantonu.

U Tuzli će biti postavljena dodatna dva fiksna radara u istočnom i zapadnom dijelu grada (ukupno 3). Projekat bi prema procjenama prvog čovjeka MUP-a Tuzlanskog kantona Fadila Šljivića trebao biti implementiran, tj. radari stavljeni u funkciju, do kraja augusta tekuće godine.

“Mi nismo u potpunosti zadovoljni stanjem sigurnosti u saobraćaju na području Tuzlanskog kantona. Izvršili smo određene procjene i utvrdili kritična mjesta tzv. ‘crne tačke’ gdje smo usmjerili pažnju policije i pojačali saobraćajne kontrole. Uglavnom se radi o magistralnim i regionalnim putnim pravcima gdje se dešava najveći broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama”, kazao je za Tuzlanski info portal policijski komesar TK Fadil Šljivić i dodao:

“Trenutno u TK imamo samo jedan fiksni radar postavljen u Tuzli. Cilj nam je da postavljanjem radara pokušamao dodatno smanjiti broj saobraćajnih nesreća, obzirom da je jedan od glavnih uzroka nesreća sa smrtnim ishodom neprilagođena brzina uslovima i stanju puta”.

Fiksni radar stacioniran 2008. godine na raskrsnici kod Konzum centra u Tuzli dnevno registruje oko 40 prekršaja. Fiksni radari funkcionišu po principu kamere koja reaguje kada vozač prođe kroz crveno, kada se nepropisno prestrojava ili kada vozi brže od dozvoljenog.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play