menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Zajednički rad na privlačenju stranih investitora u BiH

Urednik | 2. Juna 2016.

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH održali su radni sastanak posvećen zajedničkom radu na privlačenju stranih investitora u BiH.

Imajući u vidu trend pada stranih investicija u BiH u posljednjih nekoliko godina, učesnici sastanka su se složili da je privlačanje stranih investicija prioritetan zadatak svih institucija BiH. Unapređenje suradnje na poboljšanju priliva stranih ulaganja i poboljšanje koordinacije rada institucija na polju promocije Bosne i Hercegovine kao destinacije interesantne stranim investitorima, te zajednički i koordinirani nastup na promoviranju investicionih potencijala BiH treba doprinijeti povećanju priliva stranih investicija bez kojih nema ekonomskog napretka, saopćeno je iz FIPA-e.

Na sastanku je razgovarano o jačanju ekonomske diplomatije DKP mreže BiH u svijetu na način da se iz privrede biraju eksperti – ekonomski savjetnici koji bi radili na pronalasku stranih investitora. Zaključeno je da se intenzivira učešće na svim investicionim skupovima i forumima u svijetu, te uloži više sredstava u izradu promotivnih materijala i provede zajednička kampanja u stranim medijima pod nazivom „Invest in BiH“. Organizrat će se i tzv. „outreach“ kampanja u pojedinim zemljama, odnosno ciljane posjete jednom broju potencijalnih investitora.

Također je naglašena potreba zajedničkog rada svih institucija na stvaranju povoljnog zakonodavnog okvira za privlačenje stranih investitora, te na eliminiranju parafiskalnih nameta koji otežavaju ekonomsku aktivnost u zemlji, saopćeno je.

 

(A;H)

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset