menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Završena 66. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

Urednik | 7. Avgusta 2020.

Skupština  Brčko distrikta BiH završila je u četvrtak 6. augusta 2020. godine 66. redovnu sjednicu.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji prema kome će pravo na podsticaje imati proizvođači koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava prije nastupanja godine za koju ostvaruju pravo na podsticaj.

„Intencija je da se ovim izmjenama pokuša suzbiti hiperprodukcija ili svakodnevno formiranje poljoprivrednih gazdinstava koja ne prate proces zapošljavanja u oblasti poljoprivrede. Imamo sve veći broj nezaposlenih na birou koji koriste razne beneficije, a ne zapošljavaju se u oblasti u kojoj koriste podsticaje“,  rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Pojasnio je da je također intencija izmjena ovog zakona da se, kao i kod socijalnih davanja, želi obezbijediti da se podsticaji odobravaju onima koji imaju prebivalište u Brčko distriktu minimalno pet godina jer ljudi zbog beneficija uzimaju prebivalište u Distriktu iako tu ne žive.

„Ovim više štedimo novac za stanovnike Brčko distrikta koji se mogu kvalitetno baviti poljoprivrednom proizvodnjom i ostvarivati podsticaje. Osjećaj i vlasti i građana je da veliki dio novca za podsticaje odlazi u susjedne opštine, a da građani Brčko distrikta nemaju nikakve koristi“, rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je po hitnom postupku usvojila i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit koji će poreznim obveznicima omogućiti elektronsko podnošenje prijava kao i pregledanje svojih poreznih kartica.

„Druga izmjena odnosi se na ukidanje oslobađanja od poreza na izvoz usluga što nam je  pravilo velike probleme i gubitke od dva do tri miliona godišnje. Usluge su ovdje uglavnom obavljane fiktivnim putem i to smo sada onemogućili“, rekao je Miodrag Trifković, direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH. Rekao je da će za razliku od izvoza usluga, izvoz proizvoda i dalje biti stimulisan.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravnim licima koja osniva Distrikt. U drugom čitanju usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  eksproprijaciji nekretnina u Brčko distriktu koji će skratiti proceduru utvrđivanja javnog interesa kako bi se ubrzala realizacija kapitalnog budžeta.

Autor: Skupština Brčko distrikta BiH

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset