menu Naslovna chevron_right
BiHVijesti

Zvanična potvrda iz Tužilaštva BiH: Selmo Cikotić budžet oštetio za 9,7 miliona KM

Urednik | 26. Novembra 2021.

užilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je jučer optužnicu protiv Selme Cikotića (SDA), ministra sigurnosti BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH.

Ova informacija zvanično je danas i potvrđena iz Tužilaštva BiH.

Cikotić se tereti da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i pribavio imovinsku korist u iznosu od više miliona.

Optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrebio službeni položaj ministra državnog ministra tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

– U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog oružja i municije, koji je bio predviđeno za otpis i prodaju, kako bi se smanjenjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama  ugovora izvezio o oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset