menu Naslovna chevron_right
Zanimljivosti

Da nije bilo ove žene, muškarci bi još dugo zaustavljali kola i ručno brisali stakla

Urednik | 17. Jula 2021.

Automobili su možda muška stvar, ali jedna žena, Meri Anderson, 1903. godine, patentirala je mehaničke brisače za vjetrobranska stakla.

U početku je pronalazak Meri Anderson nailazio na oštre kritike, čak i podsmijeh. Mnogi su smatrali da brisači za vjetrobranska stakla, odvlače pažnju vozaču tokom vožnje. Uobičajeni način čišćenja vjetrobranskog stakla tokom putovanja, početkom 20. vijeka, podrazumijevao je zaustavljanje vozila i ručno brisanje.

Njeno otkriće dogodilo se tokom puta u Njujork, kada je primijetila da vozači, tokom kiše, moraju da otvore prozor kola kako bi vidjeli put ispred sebe.

Tada je napravila brisače kojima se upravljalo iz samog vozila. Mehanizam, koji se sastojao od ručice, poluge i obložene gume, od 1916. godine, bio je standardan dio opreme u Sjedinjim državama, a po isteku prava, 1920. godine, njen pronalazak doživio je primjenu u automobilskoj industriji u čitavom svijetu.

Od svog patenta, tokom svog života, Meri Anderson nije imala mnogo. Pokušaji da unovči pravo za proizvodnju brisača, uglavnom su bili bezuspješni. Jedini prihod koji je ostvarivala od svog patenta, bila je jednokratna provizija za ustupanja prava proizvodnje na određeni period, ali uslovi su bili veoma nepovoljni po nju.

Danas svi automobili u sebi imaju ugrađen pronalazak Meri Anderson.

Inače, kao svestrana, pragmatična i vrlo sposobna, Meri Anderson, uspješno se bavila građevinom, uzgojem stoke i vinove loze.

Komentari

komentara

Written by Urednik
  • play_circle_filled

    Radio Bet
    Kiša dobrih nota

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
headset